Vereniging Belanghebbenden Urkerbos

info@isereenplekvoorons.nl

Sociale Bouw op Urk afgelopen twee jaar bijna nul

De afgelopen twee jaar zijn er op Urk amper nieuwe corporatiewoningen gebouwd. In 2021 leverde nieuwbouw nog 39 woningen op; over 2022 en 2023 heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek alleen afgeronde cijfers, maar is duidelijk dat het er in totaal nooit meer dan acht kunnen zijn geweest, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Bron: Algemeen Dagblad (klik hier)

Ook naar de toekomst toe weinig perspectief
Waar men eerst de Zeeheldenwijk presenteerde als dé oplossing voor alle woningnood, blijkt nu dat er een plan Wonen 2.0 nodig is. De mening van alle politieke partijen op Urk is dat er de komende 10 jaar 175-185 woningen jaarlijks nodig zijn zoals voorgesteld in het plan Wonen 2.0 Regieplan 2.

Echter zoals het er naar uitziet heeft het centrum van de macht (de wethouders) besloten om Wonen 2.0 Regieplan 1 aan te houden. Dit plan voorziet in 125 woningen per jaar, en dat 10 jaar lang. Men heeft enige ruimte voor interventie, zodat er een paar huizen bij kunnen komen.

Rekenmachine
Iedereen die een rekenmachine kan vasthouden kan de som maken van bovenstaand plan. De komende 10 jaar ontstaat er een verschil van 500-600 woningen, waarbij de campingbewoners en de statushouders nog niet eens meegerekend zijn.