Onprofessionele handhaving, torenhoge dwangsommen en onmenselijk beleid: het is een kleine opsomming van de klachten die de permanente bewoners van vakantiepark ’t Urkerbos hebben over het nieuwe beleid. Bewapend met een spandoek en hun spreekrecht willen ze aandacht vragen voor hun leefsituatie op de camping.
Alle bewoners die definitief hun intrek hebben gedaan op het vakantiepark, moeten vanwege plannen van de gemeente Urk vertrekken. Voor bewoners die recent zijn verhuisd naar de camping, geldt dat er een dwangsom boven hun hoofd hangt, van maximaal 15.000 euro. Alle andere bewoners, sommigen wonen al decennialang op de camping, moeten binnen vijf jaar vertrokken zijn.
Dat zorgt voor een hoop tumult.
Woningnood op Urk
,,Dit nieuwe beleid rijmt totaal niet met de woningnood die we op Urk hebben”, beweert de zichtbaar gefrustreerde Jacco van de Berg. De 31-jarige Urker woont samen met zijn vriendin op het recreatiepark, omdat het erg moeilijk is om aan een woning te komen in het vissersdorp. ,,Er wordt gezegd dat de gemeente niemand in de kou zal laten staan, maar wanneer ik een dwangsom boven mijn hoofd heb hangen, betekent dat wel dat ik op straat kom te staan”, betoogt hij. ,,Waar is de menselijke maat?”
De verstotelingen storen zich aan de toegenomen aanwezigheid van handhavers op de parkgrond. ,,De boa’s meten chalets op, willen onaangekondigd huisbezoeken doen en gedragen zich ronduit asociaal”, stelt Jelle Loosman van de Vereniging Urkerbos Belanghebbenden. Van den Berg: ,,Tegen mijn vriendin is onlangs gezegd: we mogen nu bij je naar binnenkomen, maar dat doen we niet omdat je een meisje bent.”
Loosman zet zich in voor de bewoners van de camping, en grijpt alle handvatten aan om de situatie te veranderen. ,,Er zitten hier mensen met medische problemen, mensen met schulden, mensen die net uit een scheiding komen, maar het is ook een plek voor mensen die lijden aan verslavingen. Die mensen wil je dit laatste redmiddel toch niet ontnemen?” Volgende week gaat Loosman in gesprek met de burgemeester om te praten over de problemen.
Klaas Jelle Koffeman, voorzitter van de Vereniging Urkerbos Belanghebbenden, neemt plaats achter het spreekgestoelte. ,,Is het glas halfvol, is het halfleeg, of vraagt men zich af waar de kraan is? Gaan we mensen die nu een veilig dak boven hun hoofd hebben dwingen om de woningmarkt op te gaan, waardoor deze nog meer overbelast wordt?”
Lees verder op De Stentor (klik hier)