Vereniging Belanghebbenden Urkerbos

info@isereenplekvoorons.nl

Brief aan permanente bewoners geeft schokgolf op Urker camping: ‘Ze slaan de plank volledig mis’

Vakantiepark ‘t Urkerbos is in rep en roer. Enkele permanente bewoners zijn sprakeloos door een brief van de gemeente Urk. Die schreef aan twee nieuwe bewoners dat zij de camping binnen zes maanden moeten verlaten. De boodschap geeft op het hele park stress: ,,Zo kun je niet met mensen omgaan.”

“Wij willen gewoon rust voor iedereen”, stelt Jelle Loosman, penningmeester van de Verenigde Belanghebbenden Park Urkerbos. De brief van de gemeente Urk is ‘als een bom’ ingeslagen op ‘t Urkerbos.

Zwaard van Damocles

Koster is de vader van het jonge stel dat vrijdag de gehekelde brief ontving. Koster vertelt verder over zijn verbijstering over de werkwijze van de gemeente en de gevolgen daarvan voor zijn zoon en diens vrouw. ,,Nu het zo dichtbij komt raakt het mij harder dan ik had gedacht”, vertelt hij. ,,Deze dwangregel hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd.” De Urker, die zelf al jarenlang op de camping woont, vertelt waarom hij, en niet zijn zoon, het woord voert. ,,Zelf hebben ze al genoeg ellende aan hun hoofd. Dit wilden ze er gewoon niet bij hebben.”

Een alternatief

Volgens het drietal is er een alternatief. Volgens hen moet de gemeente kijken naar andere campings in de omgeving, waar geduldiger wordt gehandeld. Een pauzebeleid zou een voorbeeld kunnen zijn. Dit houdt in dat de gemeente gedurende afgesproken periode – bijvoorbeeld 10 jaar – niet zal handhaven, waardoor er meer ruimte ontstaat voor bewoners om een nieuwe woonplek te zoeken.

,,Doe de voordeur dicht, maar zet de achterdeur open. Bied mensen handvatten aan om een nieuwe woonplek te vinden”, legt Loosman uit. Een vergelijkbaar beleid wordt volgens de mannen gehanteerd in Harderwijk, Hardenberg, Putten en Nunspeet. ,,Hier leven de kwetsbare mensen in een hoop onzekerheid. Op deze manier kun je niet met die mensen omgaan.”

*Naschrift Redactie: De gemeente Urk is op ons advies uiteindelijk bij de gemeente Putten op bezoek geweest om kennis op te doen hoe men om kan gaan met de nieuwe geldende wetten. Wat de juridische afdeling van Urk de afgelopen 3 jaar dan bestudeerd heeft is vooralsnog een raadsel. Desondanks weigeren de politieke partijen op Urk om hier een motie over in te dienen wat zou kunnen leiden tot een pauzetraject. Men houdt halstarrig vast aan het mantra van 2019. Ieder voortschrijdend inzicht ontbreekt blijkbaar. 

De Stentor (klik hier)
Het Algemeen Dagblad (klik hier)
Note: dit bericht was na 2 dagen al ruim 37.000 keer bekeken!