Vereniging Belanghebbenden Urkerbos

info@isereenplekvoorons.nl

Permanent op park ’t Urkerbos wonen mag niet, maar de gemeente wil niemand met harde hand verbannen

De gemeente Urk benadrukt dat geen van de bewoners van vakantiepark ’t Urkerbos op straat komt te staan. Dat er twee bewoners zijn die een brief over een dwangsom hebben ontvangen, komt volgens Urk omdat zij op de camping zijn gaan wonen, terwijl zij op de hoogte zijn van het feit dat dit niet mag.

Permanente bewoners die na juli 2023 op de camping zijn gaan wonen, kregen op 26 januari een brief toegestuurd waarin werd vermeld dat ze voor juli 2024 moeten vertrekken van de camping. Als dit niet lukt, hangt hen een dwangsom boven het hoofd van 2500 euro per maand. Deze dwangsom kan oplopen tot 15.000 euro. ,,Ze slaan de plank volledig mis met dit beleid”, zeggen penningmeester van de vereniging Urkerbos Belanghebbenden en bewoner van het park Jelle Loosman.

Gretha Woort-Bos, woordvoerster van de gemeente, legt uit waarom de gemeente er nu voor kiest om in te grijpen op de camping. ,,Het permanent bewonen van de camping is in strijd met het omgevingsplan dat voor het vakantiepark geldt.” De gemeente ontkent daarbij dat deze keuze gemaakt is door invloeden van buitenaf.

Gesprekken

Daarbij is het belangrijk dat de gemeente de bewoners van de camping voorziet van maatwerk. Zo benoemt de woordvoerster dat de gemeente met iedere permanente bewoner een-op-een in gesprek is geweest, om zo een correct beeld te krijgen van de situatie in het Urkerbos. ,,Op die manier kijken wij per persoon naar wat er speelt, zo kunnen wij dat maatwerk leveren. Na die gesprekken kregen wij vooral positieve signalen van bewoners.”

Enkele bewoners maken zich druk om het idee dat ze misschien op straat komen te staan. Dat terwijl Urk hen beloofd heeft, dat dit niet het geval zal zijn. ,,Wij willen niemand op straat zetten”, vertelt Woort-Bos. ,,Maar onze boodschap moet ook duidelijk zijn. Vóór 2028 moet iedere permanente bewoner vertrokken zijn.” Mocht er een situatie voorkomen waarbij een bewoner toch nog diep in de problemen komt, is de gemeente bereid om daarin mee te denken. ,,Als wij bijvoorbeeld zien dat iemand echt zijn of haar best doet om een andere woning te vinden, maar het lukt niet, kan de gemeente ook coulanter gaan handelen.’’